Teltház és nagy siker workshopunkon

2019.10.11.

Teltházzal és nagy sikerrel zárult a társadalom kutatásának új útjai című workshop, melyet kutatócsoportunk szervezett

Az első szekció, amelyet Simon Sára vezetett, az automatizált szöveganalitikai megoldások társadalomtudományi alkalmazásáról szólt. Az első előadásban Németh Renáta az új módszerek társadalomtudományi pozíciójáról beszélt, előadásába beágyazva a kutatócsoport célját is. Másodikként Barna Ildikó és Knap Árpád antiszemita cikkekben és kommentekben detektálta a sokszor survey módszerrel nem mérhető, különböző típusú zsidóellenes narratívákat. Kmetty Zoltán és Koltai Júlia harmadikként a szóbeágyazási modellekre fókuszáltak; a módszertan bemutatása mellett konkrét példákkal demonstrálták az elemzés potenciális lehetőségeit a társadalomtudósok számára. Sik Domonkos és Máté Fanni a depresszió keretezéseinek online fórumokon való vizsgálatával kapcsolatos eredményeikről beszéltek, külön kitérve a humán annotáció előnyeire és nehézségeire. Katona Eszter szintén Máté Fannival a szekció utolsó előadásában ugyanezen kutatás kapcsán a felügyelt tanítási modellek módszertanára a helyezte a hangsúlyt.

A második szekcióban Palkó Gábor egy általuk épített, HECEdata nevű szemantikus prozopográfiai (kollektív életrajzi) adathálózat elemzéséről beszélt, amely akár a WikiDATA adatelemeivel közösen is vizsgálható. Ezután Indig Balázs a webaratás tudományos szükségessége mellett érvelt, majd lépésenként mutatta be magát a folyamatot, kifejezetten bölcsész- és társadalomtudományi célú felhasználások esetén.

A harmadik szekciót Szálkai Kinga vezette és Fokasz Nikosz előadása nyitotta meg. Prezentációjában a professzor a magyar és görög auto- és heterosztereotípiákról, továbbá az identitásokból képzett és a sajtóban megjelent cikkek alapján készített hálózatokról beszélt. A szekció második előadását Susánszky Pál és Gerő Márton tartották a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatos, általuk kiegészített rendőrségi adatbázis elemzéséről. A szekció és a workshop legutolsó előadását Takács Erzsébet és Takács Flóra tartotta. Ők az előző prezentációt nagyobb keretbe helyezve a hazai mozgalomkutatás hagyományairól és problémáiról, továbbá a tüntetési eszközökről beszéltek.

A workshopon elhangzott előadások diái az alábbiakban találhatók: