Szakmai gyakorlati felhívás

2024.01.09.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Research Center for Computational Social Science szakmai gyakorlatot hirdet alapszakos hallgatók számára.

Kutatócsoportunk egyik projektje, a Digital Lens a náci koncentrációs és munkatáborokból hazatérő deportáltakkal felvett jegyzőkönyvek történelmi és szociológiai vizsgálatát tűzte ki céljául digitális eszközökkel. A jegyzőkönyveket alapvetően gender-, nyelviség-, sajtó- és topográfiai szempontból elemezzük. Ehhez keresünk hallgatói gyakornokokat.

 

 Feladatok

Adatbázisépítés az elemzéshez: Az adatbázisból többlépcsős rétegzett mintavétel segítségével leválogatásra került cikkek szövegeinek kimásolása az Arcanum Digitális Tudománytárban elérhető oldalakról txt-fájlokba. A szövegek nyelvi javítása, amihez a gyakornokok természetesen segítséget kapnak. A mintakészítés nem a feladat része, a másolandó cikkek listáját előzetesen megkapja a feladat végzője.

Elemzés: A gyakornokok érdeklődésétől függően lehetőség van részt venni az elemzésben is.

A munka nem helyhez kötött, rugalmas időbeosztással végezhető. Rendszeres időközönként közös konzultációra kerül sor, de egyéni konzultáció, egyeztetés is lehetséges.

A munkavégzésre 2024. február–2024. május hónapokban kerül sor.

 

Amit kérünk

  • Önéletrajz
  • Legfeljebb 1 oldalas motivációs levél

Amit várunk

  • Nyitottság az empirikus kutatások és az interdiszciplináris megközelítés iránt
  • Rugalmasság
  • Pontosság, precizitás, határidők betartása

Amit nyújtunk

  • A munkavégzés elismerése szakmai gyakorlatnak
  • Részvétel egy valódi szociológiai kutatásban és a teljes kutatási folyamat végigkísérése
  • Önéletrajzba beírható és igazolt kutatási gyakorlat
  • Ajánlás későbbi ösztöndíj- és álláspályázatokhoz

Jelentkezés módja

Emailben a következő címen:

Kiss László – laskiss@gmail.com

 

Jelentkezési határidő: 2024. január 29.

 

Kérdés esetén keressen bennünket a következő email-címeken:

Katona Eszter – katona.eszter@tatk.elte.hu

Kende Nikoletta – niki.kende@gmail.com

Kiss László – laskiss@gmail.com

Gyakornokokat keresünk Digital Lens projektünkbe

2021.12.12.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Research Center for Computational Social Science (RC2S2) kutatócsoport Digital Lens projektjéhez keres gyakornokokat. A hároméves kutatási projekt a náci koncentrációs és munkatáborokból hazatérő deportáltakkal felvett jegyzőkönyvek történelmi és szociológiai vizsgálatát tűzte ki céljául. Kutatásunkban a hagyományos kvalitatív és kvantitatív módszerek mellett az automatizált szövegelemzés, a mesterséges intelligencia és a vizualizációk is fontos szerephez jutnak. A projekthez egyedi honlap készül és a social media is fontos szerephez jut. A projekt közösségi médiával kapcsolatos és tudománykommunikációs feladataiban való részvételre keresünk alap- és mesterszakos gyakornokokat.

A további részleteket és a jelentkezés módját az ezen a linken elérhető részletes kiírásban találod.

Kutatócsoportunk két új taggal bővül szeptembertől

2021.07.27.

Rakovics Zsófia karunk Doktori Iskolájának Szociológia Doktori Programjára nyert ösztöndíjas felvételt (témája A nyelvi polarizáció szociológiai vizsgálata – Online politikai kommunikáció a neopopulizmusban, témavezető Sik Domonkos és Németh Renáta), Tóth Tímea Emese pedig az Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Porgram ösztöndíjas hallgatója lesz (témája A fenntarthatóság diskurzusának elemzése a politikai nyilvánosság, az online médiafelületek és a laikus nyilvánosság hármasában, témavezetője Kocsis János Balázs környezetszociológus, a Corvinus docense). Zsófi és Mesi is karunk Survey Statisztika mesterszakán végzett, és idén indult OTKA-kutatásunkba kapcsolódnak be. Mindannyian nagyon várjuk a közös munkát, sok sikert kívánunk Nektek!