Szakmai gyakorlati felhívás

2023.09.12.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Research Center for Computational Social Science (https://rc2s2.elte.hu) szakmai gyakorlatot hirdet alapszakos hallgatók számára.

Kutatócsoportunk egyik új projektje, a Digital Lens a náci koncentrációs és munkatáborokból hazatérő deportáltakkal felvett jegyzőkönyvek történelmi és szociológiai vizsgálatát tűzte ki céljául digitális eszközökkel. A jegyzőkönyveket alapvetően gender-, nyelviség-, sajtó- és topográfiai szempontból elemezzük. Ehhez keresünk hallgatói gyakornokokat.

 

Feladatok

Feladat1: tematikus adatbázis készítése a magyar sajtóban 1945-ben megjelent cikkekből, megadott kulcsszavak mentén. A feladat során az Arcanum Digitális Tudománytár (https://adt.arcanum.com) archívumában hozzáférhető 14 kijelölt magyar napi- és hetilap korpuszából a megadott kulcsszavak segítségével kell leválogatni a kutatás szempontjából releváns cikkeket, majd ezek metaadatait (cím, lap neve, megjelenés dátuma stb.) egy metaadat-sablonban (excel) rögzíteni.

Feladat2: az adatbázisból többlépcsős rétegzett mintavétel segítségével leválogatásra került cikkek szövegeinek kimásolása az Arcanum Digitális Tudománytárban elérhető oldalakról txt-fájlokba. A mintakészítés nem a feladat része, a másolandó cikkek listáját előzetesen megkapja a feladat végzője.

A munka nem helyhez kötött, rugalmas időbeosztással végezhető. Rendszeres időközönként közös konzultációra kerül sor, de egyéni konzultáció, egyeztetés is lehetséges.

A munkavégzésre 2023. szeptember–2023. november hónapokban kerül sor.

 

Amit kérünk

  • Önéletrajz
  • Legfeljebb 1 oldalas motivációs levél

Amit várunk

  • Nyitottság az empirikus kutatások és az interdiszciplináris megközelítés iránt
  • Rugalmasság
  • Pontosság, precizitás, határidők betartása

Amit nyújtunk

  • A munkavégzés elismerése szakmai gyakorlatnak
  • Részvétel egy valódi szociológiai kutatásban és a teljes kutatási folyamat végigkísérése
  • Önéletrajzba beírható és igazolt kutatási gyakorlat
  • Ajánlás későbbi ösztöndíj- és álláspályázatokhoz

 

Jelentkezés módja

Emailben a következő címen:

Kiss László – laskiss@gmail.com

 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 28.

Kérdés esetén keressen bennünket a következő email-címeken:

Katona Eszter – katona.eszter@tatk.elte.hu

Kende Nikoletta – niki.kende@gmail.com

Kiss László – laskiss@gmail.com